Bijzonderheden over de Jacobuskerk

Bijzonderheden over de Jacobuskerk

Pelgrimage via de Jacobuskerk te Renesse en de Corneliuskerk te Noordwelle

Sinds 2002 is de Jacobuskerk te Renesse een pelgrimshalte op weg naar de Jacobuskathedraal in Santiago de Compostella in Noordwest Spanje. Volgens de legende ligt de heilige Jacobus (Sant-Iago in het Spaans) daar begraven bij het veld (Campos) van de ster (Stella). Dit is Jacobus de Meerdere (Maior), de apostel van Jezus, de zoon van Zebedeüs.

Wie een pelgrimstocht wil maken langs de verschillende Jacobuskerken in Nederland, België, Frankrijk en Spanje kan zich onderweg ook melden in Renesse. Jaarlijks ontvangen we zo’n 7 pelgrims tijdens hun bezinningstocht. Zij kunnen in de Jacobuskerk, die van 1 mei tot 1 oktober open is op woensdag van 10.00-14.00 uur een stempel ontvangen in hun pelgrimspas. Dat kan ook, het hele jaar door, in de pastorie op de Kromme Reke 4 (tel. 0111 - 461384, email: goodwest@zeelandnet.nl) bij Ariene van Westen en ds. Piter Goodijk. Ook kunnen deze pelgrims (na opgave) als gast aan tafel de nacht (B+B) doorbrengen in de pastorie.
Het pelgrimsstempel bestaat uit de inscriptie van de kerkklok (1458) uit deze monumentale Jacobuskerk: “Salvatrix seculi stella maris succure et ora nobis” (Redster van de eeuwen, sterre der zee, kom ons te hulp en bid voor ons).

Ds. Piter Goodijk is zelf als pelgrim met een aantal dorpsgenoten uit Renesse in 2001 op de fiets naar Santiago geweest. Daaraan herinnert het grote verwijsbord bij de ingang van de Jacobuskerk: SANTIAGO 2500 KM!

Ook de monumentale Corneliuskerk in het rustieke Noordwelle (2 km. van Renesse) met haar oude Salvatorklok heeft een pelgrimsfunctie. Sinds 2014 wordt vanuit deze kerk een eigentijdse kloosterfunctie ontwikkeld onder de naam Kloosterwelle (zie website: www.kloosterwelle.nl). Iedere woensdagavond, om klokslag 18.00 uur is daar de vesper in de oude koorbanken van de kerk met aansluitend een warme maaltijd in de koorruimte.
Pelgrims kunnen altijd aanschuiven op de stoel van Elia. Op de eerste woensdagen van de seizoenen (maart, juni, september, december) is er een retraite-dag van 8.00-20.00 uur in en om deze Corneliuskerk.
In de zomertijd is deze retraitekerk dagelijks open van 10.00-17.00 uur. Ook hier kunnen pelgrims een stempel, in overleg met ds. Goodijk, ontvangen.

Kijk op deze site voor meer bijzondere informatie over de Jacobuskerk, zoals bovenlichten, snijramen en metseltekens.

Bijzonderheden over de Jacobuskerk
‹ Terug naar het overzicht

Jacobuskerk in de steigers

Zoals eenieder kan zien: er wordt heel hard gewerkt aan onze kerk. De financiën laten het toe na inbreng van veel betrokken gemeenteleden, dorpsgenoten en gasten.
Dus nu even een ander geluid vanuit de kerk!

De bouwradio laat fraaie …

Lees het hele artikel

Agenda Actueel

3+ 10 april: kerk Noordwelle: 17.00 uur: meditatief zingen, 18.00 uur: vesper, 18.30 uur: maaltijd.
Opgave uiterlijk 's maandags via  info@kloosterwelle.nl 

4 april, 19.00 uur: Platboslaan 1: Film ‘Mary Magdalene’ met nagesprek

9 …

Lees het hele artikel

Column Piter Goodijk

Onze dorpsdominee schrijft wekelijks in de Wereldregio een column. Met altijd de actualiteit voor ogen inspireert hij de lezer met geloof, hoop en liefde. Altijd een kritisch vrolijke noot, die tot nadenken aanzet.
Iedere 14 dagen worden …

Lees het hele artikel

Senior Paasmaaltijd

Senior Paasmaaltijd

De senioren uit Renesse en Noordwelle zijn weer van harte welkom bij de jaarlijkse Paasmaaltijd. Deze maaltijd wordt gehouden in het dorpshuis van Renesse op woensdag 17 april 2019, van 15.00 uur tot ongeveer 18.00 uur.

Komt u ook? …

Lees het hele artikel

Toeleven naar Pasen

Hoe leef ik? Wie ben ik? Wat betekent het geloof voor mij? Maak ik bewust tijd om hierover na te denken?  

In de veertigdagentijd staan veel mensen stil bij grote vragen zoals deze. We zijn op zoek naar inspiratie en nieuwsgierig …

Lees het hele artikel